Maricel Popa

Senator în Parlamentul României

 
AM PROMIS, AM FĂCUT!

Maricel Popa

Senator în Parlamentul României

1 MILIARD EURO
pentru 1 MILION de IEȘENI

Proiecte realizate



Sănătatea ieșenilor, mai presus de orice

Tur Virtual - Spitalul Mobil Iași

Pandemia cu noul coronavirus a schimbat, din martie 2020, cursul firesc al vieții românilor. În fața acestei amenințări, conducerea Consiliului Județean a luat cea mai logică decizie: ACHIZIȚIONAREA UNUI SPITAL MOBIL.

„AL TUTUROR” Valoarea contractului semnat cu furnizorul SDI Global LLC, din Turcia a fost de 64 MILIOANE DE LEI, finanțarea fiind asigurată de Consiliul Județean Iași și cel din Neamț. “Prin achiziția acestui spital am demonstrat tuturor că sănătatea ieșenilor este o prioritate pentru mine. Am promis, am făcut. Iașul este pe drumul cel bun.

Spitalul este compus exclusiv din containere, are trei secțiuni și include 256 de paturi, din care 103 de tip ATI și cu presiune negativă, 143 de tip HDU cu presiune negativă, 5 paturi în triaj și 5 în urgențe, 62 de ventilatoare, 103 injectomate, infuzomate și monitoare pentru fiecare pat din secția de terapie intensivă, 35 de concentratoare de oxigen portabile, sală de operație, radiologie, laborator, policlinici, rezervor de apă și generatoare proprii, stații de sterilizare și decontaminare, spații de cazare pentru personalul medical, unitate TIC mobilă, spălătorie, bucătărie, fabrică proprie de oxigen, aparatură performantă.

Spitalul mobil Covid-19 a primit
autorizația de funcționare.

Unitatea medicală a fost astăzi sfințită și în cel mai scurt timp posibil va primi pacienți.

În doar câteva luni am construit de la zero un spital modern pentru tratarea bolnavilor de coronavirus. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în acest demers. A fost o muncă infernală. Cred că am demonstrat încă o dată că punem pe primul plan oamenii. Am depășit toate șicanele politice și am realizat, la Iași, cel mai mare spital mobil din țară. #ContinuămÎmpreună

📌Spitalul de la Lețcani are 256 de paturi, din care 103 de terapie intensivă. A fost realizat în cadrul unui parteneriat între Consiliile Județene Iași și Neamț.

📌 Accesând acest link http://www.spitalulmobiliasi.ro/ puteți face un tur virtual al spitalului.

📌 La evenimentul de astăzi au mai participat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, managerii spitalelor din subordinea Consiliului Județean Iași și medici din cadrul acestor unități medicale.


Fără precedent: 400 KM de drumuri, modernizate


Totalul investițiilor în drumurile județene, din iunie 2016 și până în prezent, se ridică la peste 1,4 miliarde de lei, echivalentul a 290 milioane de euro

O infrastructură rutieră de bună calitate reprezintă condiția primordială a dezvoltării unei comunități și influențează direct nivelul de trai al populației. Tocmai de aceea, punerea la punct a rețelei de drumuri din județ a fost prioritatea zero în ultimii patru ani, după ce câțiva ani de instabilitate politică și indecizie administrativă au condus la o stagnare păguboasă. Situația Iașului a fost cu atât mai complicată cu cât județul are una dintre cele mai extinse rețele de drumuri județene din țară, de aproape 1.000 km. Puse cap la cap, drumurile județene reprezintă cât distanța de la Iași până la Viena.

CEL MAI MARE PROIECT DIN ȚARĂ

Cel mai important proiect derulat în această perioadă este cel de modernizare a Axei rutiere strategice Iași – Suceava. Proiectul vizează reabilitarea pe raza județului Iași a 92 km de căi rutiere, pe două dintre cele trei tronsoane ale drumului lucrările aflându-se în plină desfășurare.



Spitalele Ieșene, în Elita Medicală Europeană

Județul Iași este cel mai important centru medical din întreaga Moldovă, beneficiind totodată de prezența unei școli de medicină excepțională.

Simplul fapt că o treime dintre pacienții spitalelor ieșene provin din alte județe confirmă acest statut al Iașului. În ultimii patru ani, au fost depuse eforturi considerabile pentru a fructifica prezența corpului medical ieșean, prin modernizarea spitalelor subordonate Consiliului Județean și dotarea acestora, spre beneficiul direct al pacienților.

O INVESTIȚIE NECESARĂ

S-a reușit deschiderea la Iași a primei Clinici de Mari Arși din Moldova, cu 20 de paturi și 5 săli de operație, în urma unei investiții de 40 milioane de lei în lucrări de construcție și amenajare. Alte 11,5 milioane de lei au fost cheltuite pentru echipamentele medicale necesare.

CU FONDURI UE

Se află în derulare, într-un stadiu avansat, proiectul de reabilitare și modernizare a Spitalului de Copii, pentru prima oară de la inaugurarea unității medicale. Investiția totală se ridică la 121 milioane de lei, fonduri europene nerambursabile.


Centura ușoară a IAȘULUI, va fi gata în următorii 4 ani


Proiectul, în valoare de 45 de milioane de euro, va descongestiona municipiul și va conecta comunele din Zona Metropolitană cu rețeaua europeană de transport rutier

Ritmul în care se lucrează în prezent pentru reabilitarea drumurilor județene permite o prognoză. „La sfârșitul următorului meu mandat în fruntea Consiliului Județean, județul Iași va beneficia de o infrastructură rutieră modernizată în întregime, cu fonduri proprii, guvernamentale și europene”, a afirmat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean. Există documentațiile necesare accesării a TREI RUTE MAJORE de îndată ce va fi aprobat cadrul bugetar european 2021 - 2027:

1. CENTURA UȘOARĂ DE OCOLIRE A MUNICIPIULUI IAȘI. Proiectul vizează reabilitarea a 73 km de drumuri județene și comunale pe ruta Vânători – Lețcani – Voinești – Budești – Ciurea – Bârnova – Tomești – Holboca, asigurând conectarea la rețeaua europeană de transport rutier a 7 comune ieșene. Totodată, prin construirea centurii ușoare, se va realiza o conectare reală a celor patru tronsoane de drum național care traversează orașul, ceea ce va permite scoaterea din oraș a traficului greu și a celui de tranzit. Valoarea estimată a proiectului se ridică la 45 milioane de euro.

2. DRUMUL MĂNĂSTIRILOR. Proiectul presupune modernizarea drumurilor de acces spre principalele mănăstiri din județ, realizându-se astfel atât conectarea comunelor parcurse de aceste drumuri la rețeaua rutieră europeană, cât și îmbunătățirea accesului către obiectivele turistice reprezentate de mănăstirile Hadâmbu, Hlincea, Bârnova și Dobrovăț. În lungime de 120 km, drumul mănăstirilor va urma traseul Voinești – Hadâmbu – Ciurea – Todirel – Păun și Ciurea – Dobrovăț. Investițiile sunt estimate la 75 milioane de euro.

3. DRUMUL VINULUI. În zona Moldovei se află 12 podgorii importante, suprafața de 83.000 ha acoperită de vii reprezentând peste 50% din totalul național. Proiectul „Drumul vinului” vizează două obiective majore. Pe de o parte, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii publice pentru conectarea atracțiilor turistice legate de cultura viei și vinului (de exemplu, muzeul tematic din Hârlău și infrastructura pentru degustări din spațiul viticol ieșean) și potențarea elementelor specifice peisajului cultural viticol, cum ar fi peisajul caracteristic zonelor Bucium – Uricani și Cotnari – Hârlău. Pe de altă parte, se urmărește transformarea conceptului de „drum al vinului” într-un brand regional, cu stimularea turismului specializat în județ.